16. 6. Jezerní běh krajinou bez hranic

V půlce června pořádáme první ročník zážitkového běhu na 25 kilometrů rekultivovanou krajinou Mostecka.

Industriální a postindustriální krajina východního Podkrušnohoří se velmi rychle proměňuje. Dnes už nikoho nepřekvapí dlouhá betonová koryta řek, cesty, jež končí v zaplavených důlních propadlinách, nebo nové divoce zatravněné a nepřirozeně pravidelné kopce z výsypek hlušiny. Fascinace touto krajinou nás neustále nutila se na Mostecko vracet a spletitý krajinný labyrint objevovat. A tehdy nás napadlo, že bychom touto fantaskní krajinou bez hranic, ve které máte chvíli pocit, že jste v pohádkovém zátiší s jezerem a za nejbližší zatáčkou zas v industriálním pekle, mohli vést zážitkový běžecký závod. Tak se zrodil Jezerní běh!

Jak se běhá na severu

Běh nás baví, protože právě při něm dokáže člověk intenzivně procítit okolní krajinu, zažít ji na vlastní kůži, nechat ji do sebe otisknout. Čím víc jste vyčerpaní, tím intenzivněji vnímáte každý závan z nedaleké chemičky, každý tón zpěvu ptáků v zelené výsypkové džungli i každý výhled na čarokrásné Krušné hory či měsíční krajinu pod zámkem Jezeří. A přesně o to nám jde! Ukázat vám krajinu Severočeské hnědouhelné pánve, nechat vás procítit krásu i ošklivost tohoto rychle se měnícího kusu země, zavést vás do tajemných míst výsypek a rekultivací. Pro partu zážitkových běžců či chodců, kteří se nebojí pětadvaceti kilometrů v náročném terénu, jsme na šestnáctý červen tohoto roku vyjednali povolení uspořádat závod i cestami se zákazem vstupu s panoramatickými výhledy na jezera, hory a louky, ale i na chladicí věže, chemické závody, skládku a povrchové doly.

Přidejte se!

Tímto vás zveme k účasti na jedinečném běžeckém závodu na 25 kilometrů ryzí severočeskou krajinou. Odměnou vám bude nevšední zážitek, příjemné setkání s podobně naladěnými lidmi, domácí bramboračka od kastelánky zámku Jezeří v cíli a dobrý pocit, že jste přispěli k založení tradice podkrušnohorského pánevního běhání! Nezapomněli jsme ani na Afterparty. V Kulturním domě v Horním Jiřetíně vystoupí kapely, které dokonale dokreslují atmosféru místní krajiny. Vstup pro závodníky zdarma! Registrovat k účasti na Jezerním běhu se můžete už teď přes stránky jezernibeh.cz. Chodci jsou vítání!

Těšíme se na vás na startu!

za Jezerní tým 

Ivana Růžičková


xxxx